login
| EN

Zadnji junijski teden smo obeležili z uspešno izvedbo že 10. mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike, ki jo skupaj tradicionalno organizirata UP IAM in UP Famnit. Na znanstveno srečanje se je prijavilo kar 65 matematikov, ki so v sklopu bogatega programa, med 26. junijem in 2. julijem na Rogli, razpravljali o svojem raziskovalnem delu.

Glavni predavanji sta tudi tokrat izvedli dve pomembni imeni s področja diskretne matematike: 

  • Michel Lavrauw, Sabancı University, Turkey: »Algebraic and geometric methods in tensor theory« in
  • Mikhail Muzychuk, Ben-Gurion University of the Negev, Israel: »Coherent Configurations, Weisfeiler-Leman algorithm and Graph Isomorphism Problem«.

Poleg njiju so udeleženci poslušali še vabljene predavatelje:

  • Edwin van Dam, Tilburg University: »Pseudo-geometric strongly regular graphs with a regular point«,
  • Robert Jajcay, Comenius University Bratislava: »Group based constructions of $k$-regular graphs of large girth and small degree«,
  • Daniel Kráľ, (Masaryk University, Brno, Czech Republic): »Spectral method in extremal combinatorics« in
  • Tamás Szőnyi, Eötvös Loránd University and University of Primorska: »On large minimal blocking sets in projective planes of square order«.

V okroglih desetih letih se je poletne šole udeležilo skoraj 700 profesorjev, raziskovalcev in študentov z vsega sveta. Med njimi je veliko takih, ki se na Roglo vračajo iz leta v leto, kar kaže na izjemno priljubljenost in kvaliteto izvedenega znanstvenega srečanja.

»Imeti priložnost poslušati o najnovejših rezultatih na področju matematike od številnih izvrstnih profesorjev in študentov je bilo zame neverjetno navdihujoče. Ne samo, da sem se veliko naučila, ampak sem ustvarila nekaj poznanstev in prijateljstev. Čudovita pokrajina Rogle je le češnja na vrhu. Takšni dogodki pomagajo pri širjenju mreže v strokovnem svetu, odpirajo nove priložnosti in preprosto naredijo učenje zabavno,« je povedala udeleženka Ajla Šehović.
 


Študenti so se tudi letos potegovali za nagrado za najboljšo predstavitev. Odbor so sestavljali Ted Dobson, Aleksander Malnič in Russ Woodroofe, in za zmagovalca določili Sama Adriaensena (Vrije Universiteit Brussel), ki je za nagrado za najboljšo študentsko predstavitev z naslovom »Stability of Erdos-Ko-Rado Theorems in Circle Geometries« prejel prosto udeležbo na 11. doktorski poletni šoli iz diskretne matematike.
 

(Russ Woodroofe, Ted Dobson, Sam Adriaensen in Aleksander Malnič)


Letos je odbor je podelil častno priznanje Krisztini Szilagyi (Utrecht University) za predstavitev z naslovom »Polynomial Kernel For Face Cover«.

Rene Rodriguez Aldama je kot udeleženec konference povedal, da slednja ponuja odlično priložnost za študente, ki lahko svoje delo predstavijo širšemu okolju: »Namen poletne šole iz diskretne matematike je zbrati strokovnjake s tega področja in doktorske študente, ki lahko razpravljajo o različnih smereh raziskovanja in izpostavijo svoja aktualna dela. Letos smo imeli čast prisostvovati eminentnim povabljenim govorcem: Edwinu van Damu, Robertu Jajcayu, Danielu Králu in Tamásu Szőnyiju. Zame je dejstvo, da lahko študentje predstavijo svoje delo v tako mednarodnem okolju, velik plus. Tudi rekreativne aktivnosti so uspele: palačinke, karaoke, ples in veliko zabave. Hladno vreme in čudovita pokrajina na približno 1500 m nadmorske višine sta bila le še dodana vrednost.«

Več o poletni šoli in predavateljih najdete tukaj.

 

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti