login
| EN

Izšla je knjiga »Symmetry in Graphs« pri založbi Cambridge University Press, v seriji Cambridge Studies in Advanced Mathematics. Knjiga je v celoti posvečena simetriji grafov, avtorji Ted Dobson, Aleksander Malnič in Dragan Marušič, pa so dolgoletni raziskovalci Univerze na Primorskem.

Cambridge Studies in Advanced Mathematics je serija knjig, katerih cilj je bralca uvesti v aktivno področje matematičnih raziskav. Poleg tega, da so obravnavane teme primerne za podiplomske študente, so uporabne tudi za strokovnjake iz drugih vej matematike, ki iščejo dostop do raziskovalnih tem.

O KNJIGI »Symmetry in Graphs«

Začetek vsebine se osredotoča na osnovno gradivo, ki bralca vodi do najbolj aktivnih raziskovalnih tem tega hitro rastočega področja, ki je del algebraične teorije grafov. Avtorji z uvodnim delom motivirajo podrobno razpravo o posameznih temah, ki sledijo v nadaljevanju knjige.

Ukvarja se s preučevanjem visoko simetričnih grafov, zlasti vozlišcno tranzitivnih grafov in drugih kombinatornih struktur, predvsem s pomočjo tehnik iz teorije grup. Raziskave na tem področju omogočajo nov vpogled v permutacijske grupe in sorodne algebraične strukture.

S številnimi primeri in več kot 450 vajami je knjiga ključen uvod v obravnavano področje za podiplomske študente in dragocen dodatek k knjižni polici vsakega algebraičnega teoretika grafov.

RECENZIJE

»Knjiga predstavlja odličen uvod v simetrijo grafov. Podani so ilustrativni in poučni primeri grafov z visoko simetrijo, skupaj z motivacijskimi problemi. Teorija delovanja grup je prepletena skozi celotno knjigo, kot je primerno za razvoj zgodbe o grafih, in ločena poglavja obravnavajo različne raziskovalne smeri, na primer, vozlično-tranzitivne grafe in njihove grupe avtomorfizmov, Cayleyjev problem izomorfizma in hamiltonskost. Knjiga je uporabna za študente in druge zainteresirane za to fascinantno študijo medsebojnega delovanja simetrije in teorije omrežij, z obsežnimi seznami vaj na koncu vsakega poglavja in pomembnimi raziskovalnimi problemi simetrije grafov, ki so obravnavani v celotni knjigi, in zlasti v zadnjem poglavju.«
Cheryl Praeger, University of Western Australia, Perth

»Dobson, Malnič in Marušič so nam naredili pravo uslugo. Ponujajo temeljito obravnavo simetrije grafov, prvi učbenik na to temo. Kar naredi to dejstvo še bolj koristno, je njihova podrobna, skrbna in nežna obravnava.«
Chris Godsil, University of Waterloo, Ontario

»Knjigo, kot je ta, smo že dolgo čakali. Zelo dobro predstavlja ogromno pomembnega in zanimivega gradiva o simetrijah grafov. Čestitke avtorjem za lep dosežek.«
Marston Conder, University of Auckland

Več informacij o izidu knjige je dostopnih na povezavi.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti