login
| EN

Prof. dr. Vladimir Batagelj z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP IAM/UP Famnit je na Statističnem dnevu 2021 prejel Blejčevo priznanje 2020.

Oddelek za matematiko Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem iščeta vrhunskega raziskovalca v začetku kariere za post-doktorsko pozicijo na področju matematike.

V času epidemije SARS-CoV-19 smo se znašli v nepredvidljivi situaciji. Lahko se počutimo prestrašene, žalostne, zmedene, jezne, brezvoljne, pod stresom, osamljene … Lahko imamo tudi občutek, da nimamo nadzora. Gre za odziv, ki je v teh okoliščinah popolnoma razumljiv.

Danes je Univerzo na Primorskem obiskalo nekaj predstavnikov vlade, med njimi tudi minister za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič, ki je obiskal Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

ponedeljek, 18. oktober 2021

Rektoričin dan 2021


Na Univerzi na Primorskem se veselimo letošnjega rektoričinega dne, ki bo po lanski odpovedi ponovno združil študente in zaposlene v prijetnem športnem, družabnem in izobraževalnem vzdušju.

V sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje vabimo študente in zaposlene na cepljenje proti Covidu-19 in gripi. Mobilna cepilna enota bo vzpostavljena na parkirišču in v prostorih bivše pivnice Emonec v Šalari (Vanganelska cesta 20, Koper) v torek, 19. oktobra 2021, od 9.00 do 18.00.

Raziskovalci Univerze na Primorskem so uspešno pridobili nove raziskovalne projekte na Javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2021 Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). V okviru sedmih temeljnih projektov in dveh podoktorskih projektov bodo opravljali raziskovalno delo na področju antropologije, etnologije, matematike, psihiatrije, psihologije, upravnih in organizacijskih ved, vzgoje in izobraževanja ter zgodovinopisja.

Vodje odobrenih temeljnih projektov na UP IAM in UP FAMNIT so:  prof. dr. Diego de Leo,  prof. dr. Štefko Miklavič, izr. prof. dr. Vita Poštuvan in izr. prof. dr. Russell Stephen Woodroofe

V petek, 24. septembra 2021, bomo na Univerzi na Primorskem organizirali Evropsko noč raziskovalcev, ki bo letos potekala pod sloganom »ZnAnosT za vsE (Research for All) – ‘ZATE’«, saj menimo, da rezultati raziskav vplivajo na naše življenje, poklic raziskovalca pa je mladim vse bolj zanimiv.

Tudi ob letošnjem Svetovnem dnevu preprečevanja samomora poteka akcija »Prekolesarimo svet«, ki stremi k uresničitvi svojega gesla "Ustvarjajmo upanje z dejanji".

Približuje se letošnja Evropska noč raziskovalcev, na kateri bo Univerza na Primorskem 24. septembra za obiskovalce pripravila številne zanimive delavnice.

Univerzo na Primorskem je v petek, 16. 7. 2021, obiskal predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERCakad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon, ki se v Sloveniji mudi v okviru širšega dogodka, posvečenega znanosti in raziskovanju v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU. Panelne razprave s prof. Bourguignonom o evropskem raziskovalnem prostoru v času pandemije so se udeležili, poleg vodstva UP, tudi predstavniki drugih slovenskih znanstveno-raziskovalnih ustanov, med njimi prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Mladen Franko, prorektor za izobraževanje na Univerzi v Novi Gorici, prof. dr. Roman Jerala, s Kemijskega inštituta, dr. Tomaž Boh, generalni direktor Direktorata za znanost na MIZŠ RS, dr. Andreja Umek Venturini, MIZŠ, ter predstavniki članic UP in raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE.

Znani so rezultati Javnega razpisa za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo ter Bosno in Hercegovino v obdobju od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2023. Univerza na Primorskem je pridobila sofinanciranje za pet novih projektov, in sicer na področjih arheologije, ekonomije in matematike.

Pretekli teden je na Rogli potekala mednarodna poletna šola iz matematike, ki je bila tokrat eden od spremljajočih dogodkov nedavno uspešno zaključenega 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM. Znanstveno srečanje z naslovom »Graphs and Groups, Geometries and GAP (G2G2) Summer School – External Satellite Conference of 8ECM«, ki je potekalo med 27. 6. 2021 in 2. 7. 2021, je bilo namenjeno predvsem doktorskim študentom, med več kot 50 udeleženci pa so bili še ostali mladi in tudi bolj izkušeni raziskovalci, ki jih zanimajo področja, ki jih je pokrivala letošnja šola. 

V času 8. evropskega kongresa matematike je Univerzo na Primorskem obiskal prejemnik Fieldsove medalje, prof. dr. Andrei Okounkov, ki je na kongresu izvedel javno predavanje. Dr. Okounkov se je seznanil z delovanjem in dosežki naše univerze, nato pa je obiskal UP FAMNIT, kjer sta ga sprejela dekan UP FAMNIT, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović ter direktor UP IAM, prof. dr. Vito Vitrih.

nedelja, 27. junij 2021

Zaključil se je nadvse uspešen 8ECM

V Portorožu se je zaključil največji znanstveni dogodek v letu 2021 v Sloveniji – 8. Evropski kongres matematike. 8ECM je glede na število udeležencev in izpeljanih dogodkov največji evropski matematični kongres do zdaj. Znanstvenega srečanja, ki je potekalo kombinirano – prek interneta in v živo, se je udeležilo 1.771 matematikov iz 77 držav; več kot 100 jih je prišlo tudi v Portorož in se predavanj udeležilo v živo. 8ECM je gostil največja imena s področja sodobne matematike, med drugimi sta nastopila Abelov nagrajenec prof. dr. László Lovász in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta, akademik prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon. Zvrstilo se je 1.058 različnih prispevkov, predavanj in minisimpozijev, širši javnosti je bila ponujena tudi vrsta spremljajočih kulturnih dogodkov in osem razstav, že maja pa je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko.

Vsem razpisom za mlade raziskovalce in podoktorske pozicije lahko sledite tukaj, v nadaljevanju pa izpostavljamo trenutno aktualno.

JAVNI RAZPIS ZA KANDIDATE ZA MLADE RAZISKOVALCE V LETU 2021

Na predvečer 30. obletnice dneva državnosti se bo v Avditoriju Portorož uresničila vizija kulturnega medobčinskega sodelovanja županov slovenske Istre s premierno uprizoritvijo Krsta pri Savici, ki ga je pripravilo Gledališče Koper. Slavnostni govornik ob jubileju samostojne in neodvisne Slovenije bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. O večnem vprašanju nacionalnega mita in Črtomirovem junaštvu bodo v dopoldanskem času razpravljali na mednarodnem znanstvenem simpoziju, ki ga je na povabilo Gledališča Koper organizirala Univerza na Primorskem.

ponedeljek, 21. junij 2021

Začel se je 8. Evropski kongres matematike

V ponedeljek, 21. junija, se je s slavnostno otvoritvijo začel 8. Evropski kongres matematike – 8ECM, eden največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike na svetu in eden pomembnejših v zgodovini Slovenije.

Z velikim veseljem sporočamo, da bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor častni pokrovitelj konference Woodrise 2022, ki jo skupaj organizirata raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem.

Dr. Črtomir Tavzes, raziskovalec na UP in InnoRenew CoE, je postal član Tehnološkega sveta Strateško razvojno-inovacijskega partnerstva – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo (SRIP-Krožno gospodarstvo) za obdobje 3. faze delovanja, in sicer od junija 2021 do septembra 2023.

Dr. Andreja Kutnar, redna profesorica na Univerzi na Primorskem in direktorica InnoRenew CoE, je bila prejšnji teden imenovana za članico Strokovnega sveta Pametne stavbe in dom z lesno verigo (SRIP PSiDL), in sicer za obdobje treh let, od 10. 6. 2021 do 9. 6. 2024.

Oddelek za matematiko Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem iščeta vrhunskega raziskovalca v začetku kariere za post-doktorsko pozicijo na področju matematike.

Oddelek za matematiko Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem iščeta vrhunskega raziskovalca v začetku kariere za post-doktorsko pozicijo na področju matematike.

Oddelek za matematiko Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem iščeta vrhunskega raziskovalca v začetku kariere za post-doktorsko pozicijo na področju matematike.

Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki jo na Univerzi na Primorskem gostimo v okviru 8. Evropskega kongresa matematike od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti