login
| EN

Drugo predavanje letošnjega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje z naslovom Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja​, je izvedel Dr. Branko Kavšek, docent na področju računalništva in informatike, član Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT in Laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan.  

V tokratnem matematičnem vesolju smo spoznali, kaj Rubikova kocka sploh je, kako je sestavljena, kaj je to permutacija Rubikove kocke in kako lahko permutacije opišemo z matematično teorijo grup. Dotaknili smo se tudi algoritmov na Rubikovi kocki, spoznali, kaj je to »božje število«, »božji algoritem« in »seksi premik« ter na kratko orisali osnovni postopek reševanja Rubikove kocke.

Na koncu smo se podali še v vode hitrostnega reševanja Rubikove kocke (po angleško: speedcubing) in spoznali t.i. »hitrostne kocke«. Videli smo, da za hitrostno reševanje osnovni postopek ne zadošča in tako spoznali Friedrich-ovo (ali krajše CFOP) metodo. Seveda pa samo poznavanje metod in algoritmov reševanja pri hitrostnem reševanju ne zadošča, zato smo se dotaknili še vseh ostalih »malih trikov«, ki nam na koncu lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah.  

Vabimo vas k ogledu videoposnetka in prosojnic letošnjega drugega predavanja.

 


     

Naslednji dogodek bo v sredo, 25. januarja 2023, ob 18.00 uri, ko bo Dr. Ted Dobson izvedel predavanje z naslovom When are two graphs really the same?

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti