sl  en

OSEBNE IZKUŠNJE S SAMOMORILNIM VEDENJEM

Leta 2010 smo intenzivno izvajali raziskovalno-intervencijski projekt Uvajanje novih intervencijskih pristopov za zmanjševanje samomorilnega vedenja. V projektu se osredotočamo tudi na osebne izkušnje s samomorilnim vedenjem. Več o projektu najdete na naši spletni strani Živ? Živ!


Del raziskave predstavljata doktorska projekta s področja psihologije, ki z metodo poglobljenih intervjujev s posamezniki preučujeta vprašanje samomora z različnih perspektiv. Predvsem nas zanimajo izkušnje posameznikov s poskusom samomora, z mislimi o samomoru ali s samomorom bližnjega.

Več informacij je na voljo v vabilu za ljudi, ki imajo lastne izkušnje s poskusom samomora ali z mislimi o samomoru, in vabilu za tiste, ki so nekoga izgubili zaradi samomora.

Kontakt:
V kolikor bi želeli sodelovati v raziskavi, poznate koga, ki bi želel sodelovati, imate kakšna vprašanja ali pa bi želeli delili vaše mnenje, vas vabimo, da nam pišete na raziskava.opz@upr.si ali nas pokličete na 030 325 717.

Vaše sodelovanje je za nas zelo dragoceno.

Marja Kuzmanić in Vita Poštuvan

 


O raziskovalkah in doktorskih projektih:

Marja Kuzmanić, MPhil, BA, mlada raziskovalka
Marja se je izobraževala na Nizozemskem in v Veliki Britaniji, zaposlena je kot mlada raziskovalka na področju duševnega zdravja na Oddelku za preučevanje zdravja, PINT, Univerza na Primorskem. Sodeluje v raziskavah, projektih in programih, ki se nanašajo predvsem na depresijo, samomor in psihoterapijo. Za psihoterapevtko se izobražuje na New School of Psychotherapy and Couselling v Londonu in trenutno opravlja psihoterapevtsko prakso na Slovenskem inštitutu za psihoterapijo (SIP). Njen doktorski projekt nosi naslov Samomor v eksistencialno-fenomenološki perspektivi (raziskavo je odobrila Komisija za poklicno etiko Oddelka za psihologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani).
 
Vita Poštuvan, univ. dipl. psih., psihologinja
Vita se intenzivno ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja, z ozaveščanjem ljudi o depresiji in z implementacijo novih programov na teh področjih v Sloveniji. Izkušnje ima z delom v zdravstvu, s svetovanjem ljudem v stiskah, strokovno je delala na Japonskem, Kitajskem in v Indiji, predava tudi na Oddelku za psihologijo FF UM. Izobražuje se za vedenjsko-kognitivnega terapevta in izvaja svetovanja v okviru Psihološke svetovalnice ŠOUM. Njen doktorski projekt se glasi Doživljanje samomora ter varovalni dejavniki in dejavniki tveganja v procesu reintegracije bližnjih po samomoru (raziskavo je odobrila Komisija za medicinsko etiko, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani). Več na tej povezavi.