login
| EN

Mladi se v odraščanju soočajo z najrazličnejšimi izzivi. Normalizacija teme duševnega zdravja je med mladimi ključnega pomena, saj že vsak četrti izkuša duševne stiske. Kar 50-odstotkov vseh duševnih motenj se začne do 14. leta, 75-odstotkov pa pred 25. letom starosti. Raziskovalka Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM, dr. Nuša Zadravec Šedivy, pravi, da se mladi neradi odločajo za iskanje pomoči, saj se velikokrat soočajo z občutki sramu in strahovi o nerazumljenosti. Se pa velikokrat obrnejo na posameznike, s katerimi imajo najtesnejše stike.

Za reševanje duševnih stisk je nujna preventiva, ki je lahko zelo učinkovita. Mladi si želijo pridobiti pravih kompetenc za samopomoč in nudenje podpore sovrstnikom, predvsem pa si želijo izenačenja obravnave duševnih in fizičnih tegob – tudi v smislu financiranja, saj je do strokovnjakov za obravnavo duševnih stisk izjemno težko priti. Zato so mnenja, da je internet odlično orodje, kjer lahko pridobijo informacije s področja duševnega zdravja, z digitalnimi vsebinami pa se lahko hitro in učinkovito obrnejo tudi po pomoč, “s tem pa se presegajo tradicionalne metode in razvijajo nove možnosti preventivnih aktivnosti,” pojasnjuje dr. Nuša Zadravec Šedivy.

Spletna platforma Najdi.se predstavlja digitalno motivacijsko vstopno točko za reševanje duševnih izzivov mladih. Platforma je del projekta Najdi.se, s katerim se na pozitiven in motivacijski način pristopa k promociji in varovanju duševnega zdravja ter destigmatizaciji duševnih stisk med mladimi.

S pomočjo Samo Iskalnika,  inovativnega spletnega orodja za samoaktualizacijo, lahko mladi na platformi raziščejo izpovedi vrstnikov in se skozi poistovetenje lažje soočajo s svojimi občutki in situacijami, v katerih so se znašli. Samo Iskalnik, glede na njihove odgovore, ponudi konkretne rešitve – predlog zapisa na temo težave in pogovor s strokovnjakom ali društvom, specializiranim za njihove težave.

Spletna platforma Najdi.se je povezana še z Instagram profilom @dusozlom, katerega gonilna sila so študentke psihologije Zoja Anžur, Urša Likar in Tinkara Prosenc. Zoja je povedala, “namen profila je grajenje skupnosti mladih, ki prispevajo izjave, zgodbe, anonimno izpostavijo izzive in težave. Naša naloga pa je, da te zgodbe, stiske, izzive osvetlimo, nudimo oporo in pomoč ter jim želimo pokazati, da niso sami in da nam je mar za njih.”

Spletna platforma je bila realizirana s pridobitvijo sofinanciranja Ministrstva za javno upravo, Sklada za nevladne organizacije (NVO). Vodilna partnerja sta Zavod VOZIM in Mladinski center Dravinjske doline, kot pridružena partnerja pa sta pri snovanju platforme sodelovala še UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora in NIJZ.

UP Slovenski center za raziskovanje samomora je pri oblikovanju spletne platforme sodeloval s strokovnimi usmeritvami pri vsebinskih vprašanjih, v načrtu pa je tudi sodelovanje pri drugih aktivnostih projekta v prihodnje.

Spletna platforma najdi.se // Instagram profil @dusozlom // Video predstavitev delavnic za mlade: https://www.youtube.com/watch?v=ci1XRElHCoQ

Grafike je ustvarila agencija Luna TBWA, s pomočjo orodja Midjourney, ki ga poganja umetna inteligenca.

  

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti