login
| EN

UP Inštitut Andrej Marušič uspešen pri pridobitvi novega raziskovalnega projekta na Javnem razpisu za sofinanciranje prilagojenih raziskovalnih projektov v okviru komplementarne sheme za prijave na razpise Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

četrtek, 8. december 2022

Knjižne novosti raziskovalk UP IAM SCSR


V zadnjem letu, so raziskovalke UP IAM Slovenskega centra za raziskovanje samomora izdale več knjižnih novosti s področja duševnega zdravja in raziskovanja samomora. V nadaljevanju predstavljamo tri najnovejše publikacije:

četrtek, 8. december 2022

skUPaj za Caprisov Hladilnik toplega srca

Radio Capris organizira že tradicionalno akcijo Hladilnik dobrega srca, s katero pomagajo družinam v obalno-kraški regiji, ki so se znašle v stiski. Sodelovanje UP in Radia Capris uspešno poteka že vrsto let – letos smo bili še posebno povezani na dogodkih za študente (Orientation days in ŠtartUP) – in ker akcija povezuje širšo skupnost, smo se članice UP odzvale vabilu k sodelovanju.


Oddelka za matematiko UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) in UP Inštituta Andrej Marušič (IAM), iščeta vrhunskega raziskovalca na začetku kariere za podoktorsko mesto na področju strukturne in algoritmične teorije grafov, v povezavi z raziskovalnim projektom prof. dr. Martina Milaniča "Drevesno neodvisnostno število grafov", ki ga Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

December je običajno mesec, ko se ozremo nazaj čez prehojeno pot zadnjega leta in 2022 je bilo za Alumni UP v marsičem prelomno leto. Ob tem bi se želeli zahvaliti vsem članom in članicam, sodelavcem in sodelavkam ter vsem prijateljem Alumni UP za izjemno podporo, ki smo jo bili deležni.


Na UP IAM in UP Famnit smo danes, 2. 12. 2022, pozdravili še enega doktorja znanosti.

René Rodríguez-Aldama, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanostina UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Generic constructions of minimal codes from special classes of functions over finite fields, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Nastje Cepak.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

Drugo predavanje letošnjega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje z naslovom Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja​, je izvedel Dr. Branko Kavšek, docent na področju računalništva in informatike, član Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT in Laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan.  

Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) je v okviru razpisa Erasmus+ 2022 Univerzi na primorskem odobril projekt (KA171) v okviru programa Erasmus+, ključni ukrep 1 – učna mobilnost posameznikov. Odobrili so 20 odhodnih mobilnosti za namen poučevanja v Egipt, Izrael, Južna Afrika, Kenija in Uzbekistan (glej priloga_1 dodeljene mobilnosti).


Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem sta med 17. in 18. novembrom 2022, organizirala mednarodno konferenco InnoRenew CoE 2022 »Na novo premišljene stavbe in materiali za trajnostno prihodnost«. V Izoli so se zbrali številni mednarodni strokovnjaki in znanstveniki ter izmenjali znanja za izboljšanje gradbenih praks z uporabo obnovljivih materialov.

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je skupaj z OŠ Šmarje pri Kopru, OŠ Dušana Bordona, OŠ Škofije, Gimnazijo Koper, Mestno občino Koper in Univerzo na Primorskem, pripravil razstavo Ambasadorji trajnostnega razvoja.

Univerza na Primorskem vzpostavlja novo Alumni pisarno, kjer bo zaposlila kar 6 svojih diplomantov v okviru projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem. Delovno razmerje bo sklenjeno za polni delovni čas do 30. 6. 2025. Alumni pisarna bo zagotavljala interdisciplinarno sodelovanje med diplomanti različnih študijskih področij in okoljem.

Vabimo vas na drugo letošnje predavanje z naslovom

»Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja«,

Sreda, 23. november 2022, ob 18.00, Velika predavalnica 3, UP Famnit / ZOOM povezava

Dr. Branko Kavšek, UP Famnit in IJS

ponedeljek, 7. november 2022

Zagovor doktorske disertacije Deana Lipovca


Dean Lipovac, študent doktorskega študijskega programa Obnovljivi materiali za zdrava grajena okoljana UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Human preference for wooden materials and their role in restorative environments, pod mentorstvom doc. dr. Michaela Burnarda.

Zagovor bo potekal v petek, 11. 11. 2022, ob 15. uri, v predavalnici Sequoia na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE (Izola). Zagovor bo možno spremljati tudi prek orodja Zoom, povezava je dostopna tukaj (Meeting ID: 863 8828 4637).

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!


Andrés David Santamaría-Galvis, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom On partitionability and shellability of relative simplicial complexes, pod mentorstvom
izr. prof. dr. Russa Woodroofa.

Zagovor bo potekal v torek, 8. 11. 2022, ob 17. uri v predavalnici Famnit-MP1 (Glagoljaška 8, Koper). Zagovor bo možno spremljati tudi prek orodja Zoom, povezava je dostopna tukaj (Meeting ID: 840 2318 1429, Passcode: 399720).

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!

petek, 4. november 2022

Kar 7-krat okoli sveta s kolesi


Akcija Prekolesarimo svet, ki jo vsako leto organizira Mednarodno združenje za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention - IASP), je doživela najbolj množično udeležbo doslej – več kot 2.000 udeležencev iz več kot 47 držav je kolesarilo, da bi ozaveščali o preprečevanju samomora.

UP Inštitut Andrej Marušič, Center za Oblikovanje in Razvoj Aplikacij - CORA razpisuje kar dve prosti delovni mesti. Delovna razmerja bodo sklenjena za polni delovni čas, 40 ur na teden (100% zaposlitev), za določen čas 12 mesecev in s trimesečnim poskusnim delom. Predviden začetek dela v skladu z dogovorom.



Rektorica Univerze na Primorskem je v četrtek, 20. oktobra 2022, v Armeriji UP, na slovesnosti promovirala 11 doktoric in doktorjev in znanosti, ki so doktorske disertacije zagovarjali med marcem in oktobrom 2022. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 307 študentov.

Vabimo vas na prvo letošnje predavanje z naslovom »O golobih in golobnjakih«, ki bo v sredo, 26. oktobra 2022, ob 18. uri, v Veliki predavalnici VP3 (UP FAMNIT, Glagoljaška 8) in prek ZOOM povezave. Predaval bo dr. Primož Šparl (UL PeF, UP IAM in IMFM).

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete tukaj.   

četrtek, 20. oktober 2022

Nov doktor znanosti Žiga Velkavrh


Danes, v četrtek, 20. 10. 2022, smo na UP Famnit in UP IAM pozdravili še enega doktorja znanosti.

V prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) se je danes, 14. oktobra 2022, uspešno zaključila konferenca MATCOS-22 –Srednjeevropska konferenca za uporabno teoretično računalništvo (The Middle-European Conference on Applied Theoretical Computer Science). Dvodnevni dogodek sta organizirala UP Inštitut Andrej Marušič in UP FAMNIT v sodelovanju z raziskovalnim inštitutom InnoRenew CoE.

Mladi se v odraščanju soočajo z najrazličnejšimi izzivi. Normalizacija teme duševnega zdravja je med mladimi ključnega pomena, saj že vsak četrti izkuša duševne stiske. Kar 50-odstotkov vseh duševnih motenj se začne do 14. leta, 75-odstotkov pa pred 25. letom starosti. Raziskovalka Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM, dr. Nuša Zadravec Šedivy, pravi, da se mladi neradi odločajo za iskanje pomoči, saj se velikokrat soočajo z občutki sramu in strahovi o nerazumljenosti. Se pa velikokrat obrnejo na posameznike, s katerimi imajo najtesnejše stike.

Včeraj se je uspešno zaključilo izobraževanje »DIGI-MAT: obravnava matematičnih učnih vsebin z uporabo digitalnih orodij«, ki je potekalo med 1. in 11. oktobrom 2022, v prostorih UP FAMNIT in prek aplikacije ZOOM.


V sredo, 19. oktobra 2022, od 9.00 do 16.30, bo v Avli Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP Famnit) potekal zaključni dogodek Erasmus+ projekta GrowthMinds.


Novo študijsko leto pričenjamo športno in družabno s ŠtartUP dogodkom, ki se bo odvil jutri, 8. 10. 2022, od 9.00 dalje, v novem Obmorskem parku Žusterna. 


Inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem organizirata mednarodno konferenco  InnoRenew CoE International Conference 2022: Rethinking buildings and materials for a sustainable future, ki bo potekala od 17. do 18. novembra 2022, v njihovi novi stavbi v Izoli.

Evropski dnevi raziskav in inovacij (European Research & Innovation Days) je vodilni letni dogodek Evropske komisije na področju raziskav in inovacij, ki združuje oblikovalce politik, raziskovalce, podjetnike in splošno javnost, z namenom razpravljanja o stanju ter načrtih in oblikovanja prihodnosti raziskav in inovacij v Evropi in zunaj nje.

petek, 30. september 2022

Orientacijski dnevi UP 2022

Na Univerzi na Primorskem ob vsakem pričetku semestra organiziramo Orientacijske dnevenamenjene tujim študentom. Septembrski so običajno večji, saj se jih udeležijo tako redni študentje kot študentje na mednarodnih izmenjavah (na drugih pa večinoma slednji).


Univerza na Primorskem kot koordinatorica slovenskega konzorcija ERGA, ki je del evropskega konzorcija European Reference Genome Atlas (ERGA), sodeluje v projektu Biodiversity Genomic Europe (BGE), katerega namen je z genetskimi in genomskimi pristopi upočasniti izumiranje vrst in upadanje biodiverzitete po svetu.

ponedeljek, 26. september 2022

UP pridobila kar 6 novih ARRS projektov

Raziskovalke in raziskovalci Univerze na Primorskem so uspešno pridobili nove raziskovalne projekte na Javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2022 Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). V okviru štirih temeljnih projektov in enega podoktorskega projekta bodo, raziskovalci UP Famnit in UP IAM, opravljali raziskovalno delo na področju matematike, računalništva, informacijskih znanosti in psihologije.

Matematiki Univerze na Primorskem in Slovensko društvo za diskretno in uporabno matematiko – SDAMS, v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani  – FMF, so v letu 2020 pridobili organizacijo mednarodne konference GROW 2022 – The 10th Workshop on Graph Classes, Optimization, and Width Parameters, ki je potekala od 19. do 22. septembra 2022 v prostorih Univerze na Primorskem. 

Vsako leto obeležujemo 10. september – svetovni dan za preprečevanje samomora, zato smo z namenom ozaveščanja problematike v Sloveniji, letos na Univerzi na Primorskem organizirali dogodek v ljubljanski Cukrarni. Namenjen je bil ravno seznanjanju javnosti z aktivnostmi ob svetovnem dnevu in pa uradno naznanitvijo gostovanja 32. Svetovnega kongresa Mednarodnega združenja preprečevanja samomora, ki ga septembra naslednje leto, organizirata Univerza na Primorskem in IASP.


Z oktobrom svoje novo študijsko leto pričenja tudi več kot 6.000 študentov Univerze na Primorskem. Kot vsako leto jim bomo tudi letos pripravili dobrodošlico s športno-družabnim dogodkom, ki bo potekal v soboto, 8. oktobra med 9. in 17. uro v Obmorskem parku Žusterna.


V okviru praznovanja 200. Obletnice rojstva utemeljitelja genetike G. J. Mendla vas vljudno vabimo na razstavo J. MENDEL IN MUKOTRPNA ZGODBA O GENIH

Včeraj, 5. septembra 2022, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor slavnostno otvoril mednarodni kongres Woodrise 2022, ki bo potekal na Bernardinu pod predsednikovim častnim pokroviteljstvom. Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem dogodek organizirata med 6. in 7. septembrom 2022.


V ljubljanski Cukrarni je 2. septembra 2022 potekal dogodek, namenjen seznanjanju javnosti z aktivnostmi ob svetovnem dnevu samomora, ki bo 10. septembra in uradni naznanitvi ključnega dogodka na področju preprečevanja samomora – Univerza na Primorskem bo septembra 2023 gostila 32. Svetovni kongres Mednarodnega združenja preprečevanja samomora (IASP), kar predstavlja posebno čast in dokaz odličnega dela raziskovalk in raziskovalcev na področju samomora, ki na Univerzi na Primorskem od leta 2011 delujejo v okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora na UP Inštitutu Andrej Marušič.


Na UP IAM sta razpisani dve prosti delovni mesti H017004 RAZISKOVALEC za področje Psihologija na Slovenskem centru za raziskovanje samomora (SCSR).

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas, s štiri mesečnim poskusnim delom, za obdobje enega leta, začetek dela v skladu z dogovorom. Kandidatke in kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev (obvezno priložiti dokazilo o doseženi izobrazbi in povprečni oceni na 1. in 2. stopnji študija) pošljejo na e-naslov kadrovska.famnitiam@upr.si.

Rok prijave je 8. september 2022, do razpisa dostopate tukaj.


Društvo ACM, Association for Computing Machinery je osrednje in največje svetovno združenje strokovnjakov s področja računalništva in informatike. Med partnerji društva ACM Slovenija deluje tudi UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, v samo organizacijo društva pa so vključeni predavatelji in raziskovalci na UP Famnit in UP IAM.

Namen društva je spodbujati in prispevati k razvoju računalništva in informatike v Sloveniji in s tem podpirati strokovno rast svojih članov z zagotavljanjem priložnosti za vseživljenjsko učenje. ACM Slovenija je aktivno vključeno v organizacijo tekmovanj, s katerimi želijo povečati zanimanje za področje računalništva in informatike ter produkcijo izobraževalnih vsebin med učenci, dijaki in študenti.

Univerza na Primorskem je objavila razpis za izbor kandidatov za mlade raziskovalce, ki bodo v letu 2022 pričeli z usposabljanjem za pridobitev doktorata znanosti. Pet doktorskih študentov bo ob študiju raziskovalo z mentorji, ki so bili izbrani na javnem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), in sicer na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) in Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ).

Evropska dekliška matematična olimpijada (EGMO) bo leta 2023, z aktivno udeležbo Univerze na Primorskem, organizirana v Sloveniji, pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) in podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) ter Ministrstva za delo, družino, socialne razmere in enake možnosti (MDDSZ).


Na UP Famnit je razpisano prosto delovno mesto J016037 Strokovni delavec - Laborant na Oddelku za biodiverziteto. Kandidati lahko pisne ponudbe pošljejo na elektronski naslov: lara.gorela@upr.si. Rok za prijavo je 1. avgust 2022.


Raziskovalca in predavatelja na UP IAM in UP Famnit, dr. Martin Milanič in dr. Clément Dallard, sta v tednu od 18. do 22. julija gostovala pri raziskovalni skupini dr. Nicolasa Trotignona na CNRS, ENS Lyon, v Franciji.


Univerza na Primorskem išče dobro usposobljenega in visoko motiviranega doktorskega kandidata. Raziskovalno področje se osredotoča na trajnostno valorizacijo lignina in drugih stranskih produktov lesne industrije, bogatih z aromatskimi spojinami, za aplikacije z visoko dodano vrednostjo. Raziskovalec se bo zaposlil tudi na InnoRenew CoE (dodatnih 20 %), v skupini za modifikacijo lesa (pod vodstvom izr. prof. Anne Sandak), pod mentorstvom dr. Oihane Gordobil, in postal doktorski kandidat na Univerzi na Primorskem (doktorski študijski program Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja). Kandidat bo delno vključen tudi v projekt ERC “Bioinspired living skin for architecture” (ARCHI-SKIN), GA #101044468, ki ga financira Evropski raziskovalni svet. Kandidat bo delo opravljal v Izoli in Kopru.

Na konferenci EICS (Engineering Interactive Computing Systems), ki se je konec junija odvijala v mestu Valbonne, Francija, je članek »Solids on Soli: Millimetre-Wave Radar Sensing through Materials« prejel častno omembo. Nagrado je prevzel eden izmed avtorjev, izr. prof. dr. Klen Čopič Pucihar z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP Famnit.


Z veseljem sporočamo, da Oddelek za psihologijo UP FAMNIT znova vabi k prijavi na poletno šolo, ki bo letos potekala med 19. in 21. septembrom 2022. Tema letošnje poletne šole je kvalitativno raziskovanje.

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP Famnit) bodo letos organizirali kar dva poletna tabora, namenjena učencem z zaključeno osnovno šolo (osnovnošolcem z zaključenim 9. razredom) in srednješolcem. Poletna tabora »Matematika je kul« in »Orada RAčunalniška DelavnicA« bosta letos potekala od nedelje, 21. avgusta do četrtka, 25. avgusta 2022.



V Cankarjevem domu v Ljubljani se je v petek, 8. julija 2022, zaključil 17. Evropski kongres Psihologije (ECP2022), v organizaciji Društva psihologov Slovenije in pod okriljem EFPA – European Federation of Psychologists' Associations.


Na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije razpisujejo kar dve prosti delovni mesti v Službi za raziskovalno-razvojno dejavnost, in sicer SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/1 - J017100 in SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III) - J017104.


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom »Behavioral traits across time and countries: essays on indirect reciprocity, deception and nationality« študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Žige Velkavrha.

Predstavitev bo potekala v sredo, 13. 7. 2022 ob 13.uri preko Zoom povezave, do katere dostopate tukaj.

Vljudno vabljeni!


 

Zadnji junijski teden smo obeležili z uspešno izvedbo že 10. mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike, ki jo skupaj tradicionalno organizirata UP IAM in UP Famnit. Na znanstveno srečanje se je prijavilo kar 65 matematikov, ki so v sklopu bogatega programa, med 26. junijem in 2. julijem na Rogli, razpravljali o svojem raziskovalnem delu.

Univerza na Primorskem je objavila razpis za izbor kandidatov za mlade raziskovalce, ki bodo v letu 2022 pričeli z usposabljanjem za pridobitev doktorata znanosti. Pet doktorskih študentov bo ob študiju raziskovalo z mentorji, ki so bili izbrani na javnem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), in sicer na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) in Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ).

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP Famnit) je gostila sejo članov Evropskega matematičnega združenja, ki je potekala od 25. do 26. junija 2022 na Bledu.


V četrtek, 21. julija 2022, bodo potekale nadomestne volitve za člana Upravnega odbora Univerze na Primorskem iz vrst administrativnih in strokovno-tehničnih delavcev UP.

V prostorih Univerze na Primorskem se je v sredo, 1. junija 2022, uspešno zaključila konferenca TRIPLE i: intuicija, domišljija in inovacije v suicidologiji. Dvodnevni dogodek je organiziral Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za preučevanje samomora (UP IAM SCSR) v sodelovanju s skladom De Leo Fund Onlus.


Vabimo vas na 13. konferenco TRIPLE i: intuicija, domišljija in inovacije v suicidologiji, ki bo potekala od 31. maja do 1. junija 2022 v spletnem okolju Zoom in sočasno v prostorih Univerze na Primorskem (Sejna soba, Titov trg 4, Koper, Slovenija). Dogodek organizira Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za raziskovanje samomora v sodelovanju s skladom De Leo Fund Onlus.

Izšla je knjiga »Symmetry in Graphs« pri založbi Cambridge University Press, v seriji Cambridge Studies in Advanced Mathematics. Knjiga je v celoti posvečena simetriji grafov, avtorji Ted Dobson, Aleksander Malnič in Dragan Marušič, pa so dolgoletni raziskovalci Univerze na Primorskem.

Cambridge Studies in Advanced Mathematics je serija knjig, katerih cilj je bralca uvesti v aktivno področje matematičnih raziskav. Poleg tega, da so obravnavane teme primerne za podiplomske študente, so uporabne tudi za strokovnjake iz drugih vej matematike, ki iščejo dostop do raziskovalnih tem.


Slovenski center za raziskovanje samomora od leta 2011 deluje na UP Inštitutu Andrej Marušič, z vizijo zagotavljati visoko kakovostne raziskave za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, kar bo prispevalo tako k preprečevanju samomorov kot podpori bližnjim ob izgubi zaradi samomora. S tem namenom tudi objavljajo izjavo ob zadnjih zaskrbljujočih poročanjih in komentiranjih o samomorilnem dogodku.


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom »Samomorilno vedenje žensk: Vloga intimnopartnerskega nasilja in rezilientnosti do samomorilnosti« študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Suicidologija in duševno zdravje Nine Krohne..

Predstavitev bo potekala v sredo, 25. 5. 2022 ob 13. uri preko Zoom povezave, do katere dostopate tukaj (ID: 862 4363 1813).

Vljudno vabljeni!


 


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom »On certain problems related to Terwilliger algebras and distance-balanced graphs« študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Blasa Fernándeza.

Predstavitev bo potekala v sredo, 25. 5. 2022 ob 17. uri v predavalnici FAMNIT-VP3 in preko Zoom povezave, do katere dostopate tukaj.

Vljudno vabljeni!


 


Na UP Famnit je razpisano prosto delovno mesto STROKOVNI DELAVEC V KADROVSKI SLUŽBI.


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom »Specifying bent functions outside M# and some results on correlation immune functions« študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Sadmirja Kudina.

Predstavitev bo potekala v torek, 24. 5. 2022 ob 10. uri v predavalnici FAMNIT-VP2.

Vljudno vabljeni!


 


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom »Generic constructions of minimal codes from special classes of functions over finite fields« študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Reneja Rodrigueza Aldame.

Predstavitev bo potekala v sredo, 11. 5. 2022 ob 11. uri v predavalnici FAMNIT-VP3.

Vljudno vabljeni!


 


Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje dr. Ponnuchamy Veerapandian za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Kemija«. Predavanje z naslovom »Multiscale modelling exploration of lignocellulosic biomass: Towards wood modification process, value-added and energy applications« bo v ponedeljek, 9. maja 2022, ob 15. uri, ki se ga lahko udeležite prek aplikacije Zoom na spodnji povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/83809089925?pwd=clFRaGRDdU5tQ3RsUFU3ZkFCMmhoUT09

Meeting ID: 838 0908 9925

Passcode: 748885


 


Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje dr. Safeta Penjića za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Matematika«. Predavanje z naslovom »A unified view of inequalities for distance-regular graphs« bo v ponedeljek, 9. maja 2022, ob 10. uri in bo potekalo v okviru Matematičnega raziskovalnega seminarja v predavalnici Famnit-MP1.


 

Srednjeevropska konferenca o uporabnem teoretičnem računalništvu (MATCOS-22 - The Middle-European Conference on Applied Theoretical Computer Science) bo potekala od 13. do 14. oktobra 2022 v Kopru. Konferenco organizirajo Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič (UP IAM) in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP Famnit) v sodelovanju z inštitutom InnoRenew CoE.

MATCOS-22 bo organiziran skupaj s 25. multikonferenco o informacijski družbi (25th Multi-Conference on Information Society), ki bo potekala od 10. do 14. oktobra 2022 v Ljubljani.

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem bosta med 6. in 9. septembrom 2022 organizirala eno najpomembnejših svetovnih konferenc s področja sodobnega trajnostnega gradbeništva. Prijave za udeležbo na konferenci so odprte.


PODOKTORSKA POZICIJA - H019001 Asistent z doktoratom (UP Famnit)

Vabimo vas na šesto in zadnje letošnje predavanje z naslovom »Kako dokazati, da poznate skrivnost, ne da bi jo razkrili?«, ki bo v sredo, 20. aprila 2022, ob 18. uri, v veliki predavalnici 3 (VP-3, UP Famnit). Predaval bo dr. Samir Hodžić (UP IAM / UP Famnit).


Na UP FAMNIT je razpisano delovno mesto ASISTENT (D010001) za področje računalništva in informatike – dve (2) prosti delovni mesti.

Z izbranima kandidatoma bo sklenjeno delovno razmerje za določen čas, in sicer za obdobje 12 mesecev, s polnim delovnim časom (40 ur na teden) in predvidenim pričetkom dela s 1. 10. 2022 oz. skladno z dogovorom.

nedelja, 27. marec 2022

Patentne prijave raziskovalcev UP

V okviru aktivnosti projekta  KTT 2.0, ki se izvaja na UP Fakulteti za management, Centru za razvoj in prenos znanja so v zadnjih 2 letih izvedli natečaj za Naj izum UP in pomagali dvema raziskovalcema UP k prijavi in zaščiti izumov. 


Podoktorska pozicija na Univerzi na Primorskem - mentor doc. dr. Nino Bašić

Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem iščeta vrhunskega raziskovalca v začetku kariere za podoktorsko pozicijo.


Podoktorska pozicija na Univerzi na Primorskem - mentor prof. dr. Michaël Mrissa.


Oddelka za matematiko UP IAM in UP FAMNIT sta bila ponovno uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in ZDA v obdobju 2022-2024, ki ga razpisuje Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Vabimo vas na peto letošnje predavanje z naslovom »Prime divisibility of binomial coefficients«, ki bo v sredo, 23. marca 2022, ob 18. uri, v veliki predavalnici 3 (UP FAMNIT) in prek ZOOM povezave. Predaval bo dr. Russ Woodroofe (UP Famnit).


Dr. Anna Sandak, vodja raziskovalne skupine v InnoRenew CoE in profesorica na UP FAMNIT, je prva ženska v Sloveniji, uspešna pri pridobivanju projekta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere. S projektom, vrednim skoraj 2 milijona evrov, bo dr. Anna Sandak s svojo ekipo razvijala inženirske žive materiale, ki so sposobni interakcije z okoljem in prilagajanje ter odzivanja na spremembe v njem.

V ponedeljek, 14. marca 2022, so na volitvah, ki so sledile Zboru raziskovalcev UP IAM, bili izvoljeni tudi člani in nadomestni člani Znanstvenega sveta UP IAM, in sicer v naslednji sestavi:


Oddelek za matematiko UP FAMNIT vabi na predavanje z naslovom »Kako se ekonomija podre kot hiša iz kart ali o sankcijah zoper Rusko federacijo«, ki bo v četrtek, 17. marca 2022, ob 18. uri. Predaval bo doc. dr. Rado Pezdir. Predavanje bo potekalo preko videokonferenčnega sistema Zoom, povezava je dostopna tukaj (Zoom Meeting ID: 898 1364 1555).

ponedeljek, 14. marec 2022

Pričel se je Teden Univerze na Primorskem


17. marca 2022 Univerza na Primorskem praznuje 19. let od vpisa v sodni register, ko je leta 2003 postala tretja, najmlajša slovenska javna univerza.

Rojstni dan naše univerze že tradicionalno obeležujemo s Tednom Univerze na Primorskem, ki letos poteka od 14. do 18. marca in v okviru katerega se zvrsti niz dogodkov, ki jih skupaj sooblikujejo zaposleni in študenti vseh članic. Rdeča nit letošnjih dogodkov je sodelovanje – znotraj univerze, z gospodarskimi partnerji in predvsem z lokalnim okoljem. Samo s sodelovanjem lahko namreč dosežemo odličnost in resnično oplemenitimo delo.

»Vsak dan se v naših glavah odvrti približno 70 000 mislih. Kar je še bolj fascinantno, od tega je kar 80% negativnih. Še večji odstotek misli pa je istih, kot smo jih imeli predhodni dan. Seveda moramo pri tem upoštevati, da so te številke približne, saj še nimamo aparata, ki bi ta številke zelo natančno določil.«

Med 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), je Univerza na Primorskem predstavila raziskovalke UP, ki so v preteklem letu dosegle pomembne mejnike v svojem raziskovalnem delu.

Med njimi je bilo tudi veliko raziskovalk UP IAM in UP Famnit, ki so podale svoje misli o položaju žensk v znanosti.

Dr. Nuša Zadravec Šedivy bo imela v četrtek, 3. 3. 2022 ob 11. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Psihologija«.

Predavanje z naslovom »Pristopi k zmanjšanju občutka osamljenosti in krepitvi duševnega zdravja v pozni odraslosti« bo potekalo v okviru predmeta Javnozdravstvene intervencije - izbrana poglavja.

Predavanje bo potekalo na daljavo preko ZOOMa
Meeting ID: 829 9562 3536
Passcode: 307158

Vljudno vabljeni!


 

Med 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), predstavljamo raziskovalke UP, ki so v preteklem letu dosegle pomembne mejnike v svojem raziskovalnem delu in njihove misli o položaju žensk v znanosti.

Dr. Andreja Kutnar se ukvarja s področjem lesarstva, predvsem trajnostne rabe naravnih virov, je direktorica Zavoda InnoRenew, ki je v letu 2021 zaključil gradnjo največje lesene zgradbe v Sloveniji, pridobila pa je tudi pomemben temeljni projekt z avstrijskimi partnerji (Razvoj lesnih kompozitov z višjo zaščito pred udarnim hrupom za izboljšanje kvalitete bivanja), financiran v okviru ARRS.

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je s slavnostnim dogodkom praznoval odprtje svoje nove stavbe v Izoli, skupaj s parterji in visokimi gosti. Dogodka se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc ter župan občine Izola Danilo Markočič.

Med 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), predstavljamo raziskovalke UP, ki so v preteklem letu dosegle pomembne mejnike v svojem raziskovalnem delu in njihove misli o položaju žensk v znanosti.

Dr. Vita Poštuvan se ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja in promocijo duševnega zdravja, v letu 2021 je kot vodja pridobila temeljni projekt Človek v primežu Covid-19: psihološke posledice epidemije in preventivnih zaščitnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb, financiran v okviru ARRS, in za svoje raziskovanje prejela tudi Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke na področju suicidologije in duševnega zdravja.

Med 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), bomo v seriji intervjujev predstavili raziskovalke UP, ki so v preteklem letu dosegle pomembne mejnike v svojem raziskovalnem delu in njihove misli o položaju žensk v znanosti. S serijo predstavitev bomo nadaljevali mesečno, saj verjamemo, da pomena žensk v znanosti ni mogoče omejiti na obeležja.

Dr. Andreja Kutnar, redna profesorica, nosilka področja znanosti o lesu na Oddelku za aplikativno naravoslovje Univerze na Primorskem in direktorica InnoRenew CoE, se je 8. februarja 2022, udeležila konference »Les v gradbeništvu« (Drvo u graditeljstvu), ki je potekala v Opatiji, na Hrvaškem.

Podnebne spremembe vse bolj silijo sektor grajenega okolja in gradbeništva k preoblikovanju iz glavnega akterja izpustov emisij toplogrednih plinov v osrednjega akterja rešitev. Prava pot do bolj trajnostne prihodnosti je razvoj tehnologije masivnega konstrukcijskega lesa in večja splošna uporaba lesa v gradnji srednje visokih in visokih stavb. Srečujemo se tudi s izzivom hitro rastočega svetovnega mestnega prebivalstva in večja uporaba lesa v grajenem okolju lahko hkrati zmanjšuje emisije ogljika ter povečuje koristen vpliv na zdravje ljudi.

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom »Od kač in lestev do cene delnic«, ki bo v sredo, 16. februarja 2022, ob 18. uri, prek ZOOM povezave. Predavala bo dr. Ana Zalokar (UP IAM/UP Famnit).

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem se zaključuje 10-dnevno mednarodno izobraževanje univerzitetnih profesorjev s področja inteligentne analize podatkov. Usposabljanje je del ELBA projekta , ki poteka v sklopu ERASMUS + mreže, kjer sodelujejo visoko profilirani strokovnjaki z univerz v Uzbekistanu, Kazahstanu, Kirgizistanu in Tadžikistanu. Namen teh usposabljanj je oblikovanje in izvajanje multidisciplinarnega paketa modulov (predmetov) za študente dodiplomskega in magistrskega študija na desetih partnerskih univerzah v Centralni Aziji.

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom »Od podatkov do informacije: statistično razmišljanje v vsakdanjem življenju«, ki bo v sredo, 19. januarja 2022, ob 18.00, prek ZOOM povezave. Predavala bo dr. Lara Lusa (UP Famnit in UL Medicinska fakulteta).

četrtek, 6. januar 2022

Preizkusno predavanje dr. Tina Podlogar

 

Dr. Tina Podlogar bo imela v ponedeljek, 10. 1. 2022 ob 9. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Psihologija«.

Predavanje z naslovom »Izkušnje strokovnjakov pri delu s samomorilno ogroženimi posamezniki« bo potekalo na daljavo preko aplikacije Zoom.

Vljudno vabljeni!

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti